Kiskutyáid születtek?

Ne félj a NAV-tól nem esz meg, csak megkóstol!

 
Számos rémhír terjed az interneten arról, hogy a NAV ellenőrei kutyatenyésztőkre csaptak le, és több százezer forintos büntetést szabtak ki, mert nem adtak számlát az eladott kiskutyákról.
Ezért az utóbbi években számos tenyésztő, és még több hobbikutyás arra az elhatározásra jutott, hogy az előbbiek nem hirdetik eladó kutyáikat, utóbbiak pedig inkább ingyen odaadják a kertjükben született "szerelemgyerekeket", csak nehogy baj legyen.
Ez a tenyésztőknél oda vezetett, hogy rengeteg kutya "ragadt be" 5-6-7 hónapos korig, aminek a kutya szocializációja, nevelése, jelleme látja kárát (meg persze a tenyésztő), az ingyen elvitt kutyákból pedig rengetegen kötnek ki a menhelyeken, mert az ingyenesség sokak számára egyenlő a felelőtlenséggel.
Ez a szerencsétlen folyamat elkerülhető lett volna, ha a NAV kicsit jobban hangoztatta volna a szabályok adta lehetőségeket, és a rémhírek mellett, vagy leginkább helyett az internet a legális utakat hangsúlyozta volna. Merthogy vannak ilyenek bőven, és ráadásul nem mind jelenti azt, hogy "az állam megint jól jár, nekem meg üres marad a zsebem".
 
Az alábbi összefoglalót a NAV által kiadott hivatalos tájékoztató alapján állítottuk össze. Az általános alapelvek valószínűleg hosszú ideig így maradnak, a konkrét számok esetleg változhatnak időnként.
A NAV tájékozató innen letölthető: https://www.canisakademia.hu/kutyatenyesztesadozasa.pdf
 
Első és legfontosabb megállapítás, hogy azok akik nem üzletszerűen és rendszeresen adnak el kutyát, azoknak nem szükséges vállalkozást indítani, sőt, bizonyos összeghatárig be sem kell jelenteni a kiskutyákból származó bevételt. Ez azt jelenti, hogy ha a hobbiból tartott kutyák egyszer "egymásba szerettek" és megszületett kiskutyákra fordított - nem kis - összeget szeretnénk a leendő gazdiktól elkérni, és ezért 30-40ezer Ft-ért meghirdetjük a kiskutyákat, akkor semmilyen dolgunk nem lesz a NAV-val. Feltéve, ha mindezt adásvételi szerződéssel tesszük. Ezekből ugyanis vissza lehet keresni a kutya eladásának időpontját, a kutya vételárát, és bizonyítható, hogy nem üzletszerű és rendszeres tevékenységről van szó. 
 
Amennyiben valamivel gyakrabban születnek kiskutyák, vagy kisebb tenyésztésről van szó, a gazdinak/tenyésztőnek érdemes egy adószámot kiváltani, és "adószámos magánszemélyként" eladni a kiskutyákat. Ez nem jelent állandó adókötelezettséget, és a kutyákra fordított kiadások (megfelelő számlával igazolva) elszámolhatók, így adózni csak a valós jövedelem (azaz a kiskutyákból származó bevétel és a kutyákra fordított kiadások különbözete) után kell. Viszont aki tart kutyát, tudja, hogy a táp, az oltások, felszerelések költsége jelentősen meghaladja az 1-1 alomból származó bevételt, így valójában - ha megfelelően igazoltunk mindent - nem marad semmi, ami után adót kéne fizetni. Viszont nyugodtan lehet hirdetni, nem kell félni a büntetéstől. 
 
Nagyobb tenyészeteknek is több lehetőséget kínál a NAV. Az egyik a már említett "adószámos magánszemély", vagy más néven "7-es adószám" (az adószám 7-essel kezdődik, innen az elnevezés). Ennél is feltétel a "nem üzletszerű és nem rendszeres" tevékenység, viszont ennél pontosabb megfogalmazást az adóhatóság szakemberei sem tudnak adni. A másik lehetőség az egyéni vagy társas vállalkozási forma, amelyet másodállásban viszonylag kedvező feltételek mellett lehet üzemeltetni. Amennyiben valaki valóban nagy állománnyal, nagy értékű kutyákkal tart fent egy tenyészetet, érdemes egy minimális összeget rászánni, és egy könyvelővel egyeztetni a lehetőségekről. 
Iránymutatásként készítettünk egy kalkulátort, ami segíthet a tájékozódásban, de ez NEM HIVATALOS NAV kalkulátor, csak az általunk kiadott tájékoztató összefoglalója. Arra azonban mindenképpen alkalmas, hogy nagyságrendileg tájékozódni tudjon az érdeklődő a lehetőségekről.
Mivel a MEOE-nél is átalakulások voltak az utóbbi években, sok tenyésztő nem meri törzskönyveztetni a kutyáit, mert fél, hogy ezáltal jut el hozzá a NAV. A kalkulátorban az is kiszámítható, hogy mennyit nyer és mennyit veszít (eláruljuk, nem veszít) a tenyésztő, ha mégis törzskönyvezteti a kiskutyákat, és egyúttal számlát is ad róluk.
A kalkulátor innen tölthető le: https://www.canisakademia.hu/adokalkulator.xlsx
 
Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy aki kicsit utánajár a dolgoknak, foglalkozik a témával, és megteszi a rá vonatkozó lépéseket, az a mai szabályok alapján nem fog / nem tud rosszul járni, mivel a kutyatartás rendkívül költséges hobbi. 
Ehhez azonban mindenképpen szükséges, hogy számlát kérjünk a kutyához kapcsolódó összes kiadásunkról (tápok, állatorvos, kiállítás, kutyaiskola, stb), és egy adásvételi szerződést írjunk az eladott kiskutyáról. 
 
A különböző adózási formák részletes leírása a NAV tájékoztatójában olvasható.

 

Elérhetőség

Fekete Máté - kutyakiképző, gazditréner
Skype: kutyajogsi

+3670/94-77-691

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode