A felelős kutyatartás 10+1 alapszabálya

 
 

1. Gondold át, mielőtt magadhoz veszed!

Mielőtt kutyát veszel magadhoz, gondold végig a lehetőségeidet, életmódodat, személyiségedet, és ennek megfelelően dönts, hogy be tudod-e vállalni, és ha igen, milyen kutya illik hozzád!
----------------------------

2. Engedd barátkozni, szocializáld!

A kutya társas lény, így szüksége van arra, hogy kapcsolatot teremthessen más állatokkal, emberekkel. A kistestű kutyák és a kölykök esetében sokszor látni, hogy a gazdája féltésből nem engedi oda nagyobb kutyákhoz vagy emberekhez, pedig a megfelelő szocializációhoz elengedhetetlen, hogy a kutya új dolgokat fedezhessen fel.
---------------------------

3. Ne hízlald el!

Hidd el, a jutalomfalat és a vasárnapi ebéd desszertjéből egy kóstoló nem a legmegfelelőbb módja a szeretet kifejezésének, viszont az elhízás komoly egészségügyi problémákat okozhat. Tanulj inkább kutyádtól: ő sem kínál meg a vacsorájából, mégis tudod, hogy te vagy számára a legfontosabb!
---------------------------

4. Vedd figyelembe mozgásigényét!

Akkor is, amikor kiválasztod, és utána is minden egyes nap élete végéig. Nagy mozgásigényű kutyát akkor válassz, ha szívesen viszed kirándulni, vagy nagy kertben fog lakni, viszont ha lakásban tartod, készülj fel, hogy feje tetejére állítja a nappalit, mire hazaérsz.
-------------------------

5. Figyelj a chipre és az oltásokra!

A chipet írasd a nevedre, mikor először viszed a kutyát az állatorvoshoz, és időnként ellenőriztesd le, hogy megfelelően működik-e. A veszettség elleni oltást évente kötelező megismételni, ez nem csak a kutya érdeke, hanem a gazdáé is: a veszettség is veszélyes az emberre, de az elmaradt oltás miatti büntetés is fájó lehet. 
-------------------------

7. Tanuld meg a betegségek legfontosabb jeleit!

Vannak olyan tünetek, amik ijesztőbbnek látszanak, mint maga a probléma, de vannak olyan betegségek, amiket csak akkor lehet megfelelően kezelni, ha idejében észrevesszük a legkisebb jeleket is. 
-------------------------

8. Ne kezeld emberi gyógyszerrel!

A kutya szervezete sok szempontból egészen máshogy működik, mint az emberé. Vannak olyan gyógyszerek, amik ugyanazt a hatást váltják ki, de vannak olyanok, amikkel kifejezetten nagy bajt lehet okozni! Emberi gyógyszert csak akkor adj a kutyának, ha azt az állatorvos írta fel!
--------------------------

9. Ne szaporíts fölöslegesen!

Csak akkor engedd kutyádnak a párosodást, ha gondoskodni tudsz arról, hogy a kiskutyák megfelelő körülmények közé, gondos gazdához kerülnek. Ha nem szeretnéd, hogy kutyád "felelőtlen szerelmi ügyekbe keveredjen", több fogamzásgátlási módszer közül is választhatsz.
--------------------------

10. Neveld meg!

Hidd el, a kutyának is szüksége van a szabályokra. Sokkal jobban érzi magát, ha tudja, hol vannak a határok, ezeken belül viszont legyél mindig következetes. Ez nem azt jelenti, hogy ostorral kell állni fölötte, a modern nevelési és kiképzési módszerekkel a kutya is örömét leli a tanulásban.
-------------------------

11. Vigyázz rá!

Számos olyan helyzet van, amikor nekünk kell előre gondolkodni a kutya helyett: ne egyen meg ismeretlen (esetleg mérgező) növényeket, ne szaladjon ki sétáltatás közben az autó elé, vagy ne szökjön ki a tűzijáték alatt ijedtében. Ezen kívül a gazda felelőssége ismerni kutyája egyéniségét, tudni, hogy hajlamos-e megharapni az idegen embereket vagy megkergetni a szomszéd macskáját, és persze gondoskodni ezek megelőzéséről.
-----------------------

+1. Fogadd, el, hogy a kutya nem ember!

Talán ez az egyik legnehezebb feladat, hiszen sokan úgy érzik, a a kutyájuk a leghűségesebb barátjuk, aki olvas a gondolataiban, és mindig mellette áll, jóban-rosszban. Ez mind igaz is lehet, de fontos figyelembe venni a biológiai különbségeket, mert csak így lehet a kutya valódi igényeinek megfelelően gondoskodni róla.

Mit is jelent ez pontosan a gyakorlatban? Hogy tudsz egyszerre mindenre odafigyelni? A Kutyajogsi Tanfolyamon többek közt ezeket is megtanulhatod, de számos más érdekes témában is jártasságot szerezhetsz! 
További részletek: https://www.kutyajogsi.net/tanfolyamok/

 

Elérhetőség

Fekete Máté - kutyakiképző, gazditréner
Skype: kutyajogsi

+3670/94-77-691

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode