Designer kutyák? Az meg mi...?

 
 
Kevesen tudják, hogy a fajtatiszta kutyák mellett lehetőség van "tudatos keverékek", vagyis designer-fajták tenyésztésére is. Ezeket a fajtákat természetesen az FCI nem ismeri el, viszont létezik egy olyan tenyésztői szervezet, amelyik kifejezetten ezen fajták regisztrációjával és törzskönyvezésével foglalkozik. Ez a szervezet az International Designer Canine Registry (azaz szabad fordításban Nemzetközi Designer Kutya Nyilvántartás) névre hallgat. A központjuk természetesen az USA-ban, Missouri államban van. :)
 

Az IDCR listáján több száz "fajtatiszta-keverék" szerepel. Ezen párosítások létjogosultsága azzal magyarázható, hogy a ma fajtatisztaként ismert kutyák szinte kivétel nélkül átestek a tenyésztésüknek azon szakaszán, amikor "designer" fajták voltak. Így ki tudja, a ma még keveréknek számító fajtákat mikor ismeri el az FCI önálló fajtaként. Természetesen önmagában az, hogy két fajtatiszta kutya keveréke jól is elsülhet, egyáltalán nem azt jelenti, hogy két találomra kiválasztott egyed párosítása már tenyésztés lenne. Ahogyan a fajtatiszta kutyák esetében is, itt is fontos szempont a jó tulajdonságok hangsúlyozása, a rosszak korrigálása, azaz a tudatosság. 
 

A listán szereplő kutyák közül vannak persze olyanok, amik első ránézésre eröltetettnek tűnnek, de van jó néhány olyan, ami akár a jövő nagy "kutyafajta-felfedezettje" is lehet. A legismertebb ilyen tudatos keverék egyébként a bandog, ami hivatalosan Pittbull és Mastiff keverék, de Magyarországon általában bandog néven hirdetnek minden mastiff-típusú keveréket. Ezen kívül - a teljesség igénye nélkül - vannak a listán:
 
 
- Poogle: Beagle és Poodle (azaz Uszkár) keverék
- Belusky: Szibériai Husky és Malinios keverék
- Mastador: Labrador Retriever és Masztiff keverék
- Jack Chi: Jack Russel Terrier és Chihuahua keverék 
 
Mi a magunk részéről kedveljük a jól sikerült design párosításokat, egyrészt az újdonság ereje miatt, másrészt pedig kifejezetten jót tesznek az esetleg "megfáradt" fajtáknak. Az utóbbi években amúgy is jellemző az extremitások iránti vonzalom, ami valljuk be, nem mindig válik az adott fajta előnyére. De mint ahogy a világban semmi, a kutyatenyésztés sem egy statikus dolog, soha nem érkezik el az a pont, amikor azt lehet mondani, hogy "kész, kitenyésztettük az összes kutyafajtát". A világ változik, vele az igények is, és akkor lesz a kutyatenyésztésnek is sikeres jövője, ha alkalmazkodik ezekhez a megváltozott igényekhez. 
 
Az IDCR teljes designer-fajta listája az alábbi linken érhető el:
https://designercanineregistry.com/designer_breed_list.htm

 

KUTYAJOGSI

TANFOLYAM

Megnézem a részleteket!

Elérhetőség

Fekete Máté - kutyakiképző, gazditréner
Skype: kutyajogsi

+3670/94-77-691

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode